Entre els Encants de Barcelona i el Rastro de Madrid

Una tarda als Encants. Font: Cristina Martín

La planta baixa dels Encants. Font: Cristina Martín

Cristina Martín (@CrisValbuena_) – A Barcelona tenim els Encants i a Madrid tenen el Rastro. El primer és un dels mercats més antics d’Europa, les referències més antigues daten del segle XIV, mentre que el segon va néixer cap a l’any 1740. Tant els Encants com el Rastro són comparats amb altres mercats de segona mà del món, com el Portobello londinenc, el Porta Portese romà i el Waterloopeein d’Amsterdam.

Els noms d’ambdós mercats tenen un origen, si més no, curiós. Pel que fa al mercat català, el nom prové del llatí “in quantum” o de l’occità “en cant” i que es tradueix com la venta a través d’una subhasta cantada, és a dir, cantant el preu. En canvi, el nom del mercat madrileny ve determinat pel lloc de la ciutat que ocupa. Al segle XVII, es trobaven les adoberies d’un dels molts escorxadors del barri de Lavapiés i el nom prové del rastre de sang que deixaven els caps de bestiar quan eren arrossegats.

Els Encants ofereixen l’oportunitat de gaudir dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de subhastes, gangues i molt més. Des del seu trasllat l’any passat, el mercat es troba sota l’estructura formada pel gran mirall que protegeix el mercat de la pluja -o ho intenta- i ja s’ha convertit en una icona de la ciutat, fins i tot ha estat seleccionada per a premis pel seu disseny. Situats a la plaça de les Glòries, tant el transport públic (metro, autobús i tramvia) com el transport privat amb els pàrquings a la planta baixa són opcions per arribar-hi, sense oblidar aquells que prefereixin donar una volta fins trobar-se amb el mercat. 

Un diumenge pel matí al Rastro. Font: Cristina Martín

Un diumenge pel matí al Rastro. Font: Cristina Martín

Si un decideix visitar el Rastro, haurà de reservar-se el matí de diumenge o d’algun festiu per a poder veure’l. De nou del matí a tres de la tarda, el barri de la Latina es transforma en un mercat ambulant, on es pot trobar de tot i a molt bon preu. No hi ha cap camí a seguir, només deixar-se portar per la resta de vianants. Es pot arribar en metro o caminant des del centre. El Rastro està pertot, cadascun dels carrers del barri es envaït per parades, venedors i clients. I no només es poden comprar objectes de segona mà, també un pot dinar en qualsevol de les moltes ofertes que ofereix el mercat. Es pot optar per seure a una terrassa per un àpat poc saludable de canyes i tapes o bé continuar el passeig acompanyat pels tradicionals entrepans de calamars, crestes o creps.

A la nostra galeria podeu trobar més imatges del Rastro de Madrid i, també, dels Encants. 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s